Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

4 forinttal lehet olcsóbb a gáz egy képletváltozás miatt

2010.03.17. 11:44

Akár 4 forinttal is csökkentheti a gázár április elsejei emelésének szükséges mértékét a gázár képletének március 15-i változtatása az MTI által megkérdezett piaci szakértő szerint.

Az energiahivatal korábbi prezentációjában köbméterenként 16-17 forint áremelést tartott indokoltnak áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

Az MTI által megkérdezett, neve elhallgatását kérő piaci szakértő sem elegánsnak sem szerencsésnek nem tartotta, hogy éppen az árváltoztatás idején - és ünnepnapon - módosítottak a gázár számításának képletén. Ez ugyanis bizonytalanná teheti a bevételek tervezését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a képlet módosítása nem biztos, hogy valamennyi egyetemes szolgáltatóra vonatkozik.

Keddtől két ponton változott a földgáz egyetemes szolgáltatói árképzése, az egyik a mobilgáz-finanszírozás, a másik a tárolói készletérték meghatározása. A kormányszóvivői irodán az MTI kérdésére annyit közöltek, hogy a korrekció, a korrigált képlet alapján kezdődhet meg a tárgyalás a szolgáltatókkal a gáz áráról.

A Magyar Energia Hivatalnál (MEH) az MTI-nek azt mondták: március 16-ig valamennyi egyetemes gázszolgáltató benyújtotta végleges árváltoztatási kérelmét. Ezt követően a hivatal megvizsgálja a kérelmekben foglaltakat, majd dönt az indokolt árváltoztatásokról, amit várhatóan a jövő hét elején határozatban tesz közzé. A szolgáltatók ennek alapján változtathatnak áraikon április elsején. Az új árakat a szolgáltatók nyilvánosságra hozzák, a tarifák a következő negyedévre lesznek érvényesek. A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz.

A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő.