Folytatódik British Airways-sztrájk

2010.03.28. 17:03 Módosítva: 2010.03.28. 17:12

A tárgyalási készség jelei nélkül folytatódott vasárnap is a British Airways légitársaság utaskísérőinek előző nap kezdődött négynapos sztrájkja. A törölt járatok között több budapesti is van. A BA 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet egy héten belül a második munkabeszüntetést hirdette meg. A sztrájk a tervek szerint kedd éjfélig tart. A sztrájksorozat bér-, létszám- és munkaszervezési viták miatt kezdődött. A cég légi kiszolgáló személyzete a múlt hétvégén is sztrájkolt, akkor három napig. A BA szerint az újabb munkabeszüntetés idejére 240 ezer utasnak van jegyfoglalása a cég járataira. A cég azzal számol, hogy közülük 180 ezret - vagyis 75 százalékot - eljuttat célállomására, akár saját, akár más társaságoktól bérelt repülőgépekkel. További 43 ezer utas jegyét sikerült átfoglalni más légitársaságok járataira, illetve más időpontokra.

Az érdekképviselet egyik tisztviselője vasárnap a legnagyobb londoni kereskedelmi rádiónak, az LBC-nek azt mondta: a sztrájk sokkal többe kerül a British Airwaysnek, mint amennyibe a szakszervezet által a cégvezetés elé terjesztett követelések teljesítése került volna. Ez utóbbiak költsége nem sokkal haladta volna meg a tízmillió fontot, a munkabeszüntetés azonban 100 millió fontos kiesést és járulékos költséget okoz a cégnek, mondta a Unite illetékese. A BA szerint azonban a sztrájk napi költsége hozzávetőleg hétmillió font.

A British Airways szombatonként két, más napokon három járatot közlekedtet a londoni Heathrow repülőtérről Budapestre.  A BA járatinformációjának vasárnapi kiírása szerint ezek közül hétfőig napi egy közlekedik - szombaton és vasárnap ez a menetrend érvényesült -, keddre azonban továbbra is azt jelzi cég menetrendi információja, hogy aznapra a Londonból induló mindhárom budapesti járatot törölte a légitársaság.