Roubini szerint India beérheti Kínát is

2010.03.31. 09:55 Módosítva: 2010.03.31. 09:57

Egyre több piaci elemző véli úgy, hogy Kína mellett India nyújtja a legjobb befektetési lehetőségeket a jövőben, sőt néhány közgazdász szerint az indiai növekedés kiegyensúlyozottabb, mint a kínai, ezért az előbbibe érdemesebb hosszútávon befektetni. Ehhez hasonló véleménynek adott hangot a minap Nouriel Roubini, egyetemi professzor, aki szerint India stabilabb lábakon áll, ugyanis a növekedési modellje kevésbé függ az exportpiacoktól, mint a kínaié. A közgazdász arra számít, hogy egyre jobban át fog alakulni a világgazdaság struktúrája, ahogy a nagyobb feltörekvő államok átveszik a korábbi fejlett piacok helyét, és ebben a folyamatban India bír a legjobb potenciállal, írja az Equilor Befektetési Zrt.

Roubini szerint 20-30 éven belül ezek a feltörekvő államok fogják a globális kibocsátás nagyobb részét adni, és néhányuk gazdaságának mérete nagyobb lesz, mint az amerikai GDP. A mostani válság is azt mutatja, hogy a fejlődő államok GDP-görbéje V-alakú pályát írt le a recesszióból történő kilábaláskor, míg például Amerika növekedési görbéje inkább U-alakú formát ölt. Roubini szerint például az év hátralévő részében lassulni fog az amerikai GDP növekedési üteme, ahogy kifutnak a stimulusok, de magas szinten reked a munkanélküliségi mutató.

A közgazdász szerint ugyanakkor még komoly fejlesztésekre lesz szükség Indiában, elsősorban az infrastruktúrába és a humán tőkébe kell tőkét helyezni, hogy a folyamat fenntarthatóvá váljon. Más előrejelzések is azt mutatják, hogy gyorsulhat az indiai gazdaság. A svájci székhelyű Julius Baer & Co szerint érdemes lesz kihasználni minden visszaesést az indiai részvénymutatóknál, ugyanis az idei évben a Sensex túlszárnyalhatja a tavalyi 82 százalékos raliját. Mark Möbius is úgy nyilatkozott a héten, hogy az indiai cégek felül fogják teljesíteni a feltörekvő piaci részvényeket, míg a Prudential International arra számít, hogy az elmúlt 18 év legjelentősebb tőzsdei menete kezdődhet az áprilissal induló évben.