Ismét növekvő prémiumokat fizetnek a bankok a Cityben

2010.04.25. 15:14

Ismét növekvő prémiumokra számíthatnak a pénzügyi válságból lassan magához térő londoni City befektetési bankárai, jóllehet a várható jutalmak összege továbbra is messze elmarad a válság előtti utolsó "békeév" 10 milliárd fontot meghaladó pénzesőjétől - jósolja az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres előrejelzéseket közöl a londoni pénzügyi központ foglalkoztatási és prémiumkilátásairól, új prognózisában azzal számol, hogy a City bankosai az idei év végén összesen 6,759 milliárd font (kétezer milliárd forint) vehetnek fel a tavalyi prémiumszezonban kiosztott 6,012 milliárd font után.

A válság előtti csúcsévben, 2007-ben kifizetett bankprémiumok összegét a CEBR szakértői 10,24 milliárd fontra becsülik, de utána a 2008-as jutalomösszeg már alig haladta meg a négymilliárd fontot.

Az idei év végi prémiumszezonban mindazonáltal a több is valószínűleg kevesebbnek bizonyul, legalábbis a legnagyobb összegű jutalmakban és egyéb juttatásokban részesülő bankároknak. A brit kormány ugyanis tavaly bejelentette, hogy az eddigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosít egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot az évi 150 ezer fontnál (43 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre. Az intézkedés az áprilisban kezdődött idei pénzügyi évtől érvényes.