Pert nyert az M7-es tender ügyében a NIF

2010.06.23. 16:09

Jogerőre emelkedett a Fővárosi Bíróság ítélete, amely szerint az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) helyesen járt el, amikor a PVT–M7 Konzorcium ajánlatát hirdette ki győztesnek az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti szakaszának közbeszerzésén.

A NIF közleményében kiemelte: a bíróság ítélete szerint korábbi döntése megalapozott volt, mivel mind pénzügyi, mind technikai szempontból a legjobb pályázatot választotta.

A társaság emlékeztetett: 2006-ban a Balatonkeresztúr – Nagykanizsa autópálya szakasz építésének közbeszerzési eljárását a legalacsonyabb érvényes ajánlatot adó, Porr–Viadom–Terrag–Asdag alkotta PVT–M7 Konzorcium nyerte úgy, hogy a NIF Zrt. több ajánlatot is érvénytelennek nyilvánított az eljárás folyamán. Az érvénytelen ajánlatot tevők megtámadták a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amely – egy kivételével - az összes beadványt elutasította. A Közbeszerzési Döntőbizottság végül határozatában elmarasztalta az ajánlatkérő NIF-et, ezért az a Fővárosi Bírósághoz fordult keresettel.

A NIF közleményében rámutatott: a Fővárosi Bíróság által felkért független igazságügyi műszaki szakértő véleménye szerint az érvénytelennek nyilvánított ajánlat nem volt sem kellően átgondolt, sem kidolgozott. A szakértő véleménye azt is alátámasztotta, hogy a NIF Zrt. által érvénytelennek nyilvánított pályázat az ajánlattételi dokumentációban hivatkozott műszaki előírásokba ütközik.