Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Eladó a volt Egervin

2010.07.16. 11:23
Megjelent az Integrált Borgazdaság Zrt., korábbi nevén az Egervin Rt. értékesítésének nyilvános pályázati felhívása - közölte az egri önkormányzat az Önkormányzati Sajtószolgálat honlapján.

A felszámoló az összesen mintegy 35 ezer négyzetméternyi borászati üzemet egyben értékesíti a gépekkel, hordókkal, tartályokkal. Az épület ára bruttó 502 millió 500 ezer, az eszközöké bruttó 445 millió forint. A borászati üzemhez tartozik egy négy és fél kilométer hosszú, 13 ezer négyzetméteres pincerendszer is - közölte a helyhatóság.

Az Egervin mintegy négy évtizeden keresztül volt a borvidék és az ország vezető, meghatározó szerepet betöltő gazdasága. Ösztönözte a gazdák termelési kedvét, megteremtette az értékesítés biztonságát. Eredményes volt a piackutató és megtartó tevékenység, az egri borok 28 országba jutottak el.

Az Egervin nevet két éve váltotta fel az Integrált Borgazdaság Zrt. Az üzemben 2007-ig szőlőfeldolgozás és borkészítés zajlott, most csak bortárolás van. Az értékesítésben hat egyéb vagyonelem is szerepel: különböző évjáratú és muzeális borok, palackok, poharak. Ezeket külön is meg lehet vásárolni, de csak a meghatározott darabszámban. Az 1968 és 1988 közötti borokból például évjáratonként minimum 500 palackot lehet megvenni, fajtától függően egy palack ára 3750 forint is lehet.

A felszámoló döntése szerint 2010. augusztus 2-án, közjegyző jelenlétében lehet beadni az ajánlatokat délelőtt 9 és 11 óra között - tartalmazza a közlemény.