Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szijjártó: nem változik a bankadó alól mentesülők köre

2010.07.22. 15:57

A kormány nem lép vissza a "lex Járaitól" - erősítette meg Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek; az Országgyűlés délután szavaz a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagról.

A parlament korábban már elfogadta a számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványát, amely több kivételt tesz a bankadó hatálya alól: közte a három éven belül alakult ("tevékenységi engedélyét első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző") biztosítók és takarékszövetkezetek körét menti fel a különadót megfizetetése alól. Az így  mentesülő biztosítók közé tartozik a Járai Zsigmond volt jegybankelnök nevével fémjelzett CIG Közép-európai Biztosító Zrt. is.

Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: a kormány továbbra is támogatja, hogy fennmaradjon azon kivételek köre a banki adó fizetési kötelezettsége alól, amelyeket már megszavaztak, hogy mindenki, így a kistelepüléseken élők számára is könnyen elérhetők legyenek a pénzügyi szolgáltatások, illetve, hogy a piacra új szereplőként belépők ne lehetetlenedjenek el.

Arra a kérdésre, hogy valóban volt-e vita a mentességről az uniós szabályok miatt, azt válaszolta: a kormány valamennyi álláspontot meghallgatta, kellő mérlegelés és elemzés után döntött így.

Az MTI szerdán még úgy értesült, hogy a "lex Járai" miatt nagy viták voltak a kormányoldalon, és felmerült: a kormány a csütörtöki zárószavazás előtt módosító indítvánnyal kiveteti a már megszavazott passzust.