Egyre erősebb a kínai export

2010.08.10. 13:01

A kínai kormány keddi bejelentése szerint az export júliusban még a megszokottnál is erősebben nőtt, miközben az import bővülése lassult.

Az év hetedik hónapjában 38,1 százalékkal bővült a kínai export az egy évvel korábbihoz képest, miközben az import csak 22,7 százalékkal emelkedett. 2010 első hat hónapjában az export alig több mint 35 százalékos növekedését mérték, míg az import közel 53 százalékkal bővült. Az első félév kereskedelmi forgalma eléri az 1 350 milliárd dollárt, ami 43 százalékkal több 2009 azonos időszakához képest.

A Kína és az Európai Unió közötti kereskedelmi forgalom január és június között 37 százalékot meghaladóan bővült az egy évvel korábbihoz képest, míg az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem több mint 30 százalékkal nőtt.

Gyorsan emelkedik a Kína és az immár harmadik legnagyobb partnere - Japán - közötti kereskedelem, de jelentős bővülést mutat az ASEAN-országokkal és Brazíliával lebonyolított kereskedelem értéke is az első hat hónapban. Japán esetében 37, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országaival közel 55, míg Brazíliával több mint 60 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem.