Folytatta a gyengülést a Mol

2010.09.17. 09:27

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 0,3 százalékkal erősödve 23 240 pontig emelkedett az első percek után. A vezető papírok többségükben drágulnak, a legnagyobb mértékben, másfél százalékot meghaladóan az OTP. A bankpapír 1,7 százalékkal 4930 forintig emelkedett. Az Mtelekom és a Richter is erősödött; a távközlési papír fél százalékot közelítő drágulással 696 forintig jutott, míg a gyógyszerrészvény 0,3 százalékkal 48 405 forintig emelkedett.

A Mol péntek reggel is folytatta gyengülését; az olajpapír jegyzése fél százalékkal 21 900 forintig ereszkedett. A gyengülés oka az lehet, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalásában is nyomatékosította: a kormányzat - a korábbi sajtóhírek ellenére - a Szurgutnyeftegáz képviselőivel nem folytat tárgyalásokat.

Fellegi Tamás magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, nemzeti fejlesztési miniszter 2010. augusztus 27-i moszkvai látogatása során, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésein a Szurgutnyeftegáz MOL Nyrt.-ben lévő 21 százalékos részvénypakettje tulajdonosi bejegyzésének ügye szerepelt témaként.

A megbeszélésen mindkét fél jelezte, hogy a kérdést kiemelt prioritásként kezelik, és az orosz fél felvetette, hogy a téma kerüljön fel a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság soron következő ülésének napirendjére.