Komoly változásokat sürget Trichet

2010.09.28. 10:03

Ha a tagországoknak nem sikerül megegyezniük egy olyan reformban, amelynek megvalósításával a jövőben elkerülhető lenne, hogy a görög adósságválsághoz hasonlóan súlyos sokkok rázzák meg az eurózónát, akkor az Európai Központi Bank (EKB) kénytelen lesz megnyomni a vészcsengőt - mondta tegnap Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke tegnapi parlamenti meghallgatásán.

Jean-Claude Trichet, EKB elnök tegnap az államháztartási problémák kapcsán öt kérdést tett fel a tagországok döntéshozói számára, amelyekkel kapcsolatban elmondta, hogy ha a válaszok nem tesznek eleget az EKB elvárásainak, akkor lépni fognak. A kérdések az államháztartási, az egyensúlytalansági és a versenyképességi problémák kezelésére, az intézkedések hatékonyságára, a statisztikák megbízhatóságára és az új szabályok nemzeti szinten való alkalmazására vonatkoztak.

Az eurózóna pénzügyminiszterei nem sokkal Trichet parlamenti meghallgatását követően ültek tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a közös irányítás jövőjével kapcsolatban felmerült kérdéseket. A résztvevők egyelőre sem abban nem értettek egyet, hogy milyen szempontok alapján értékeljék a tagországok költségvetési terveit és versenyképességét, sem abban, hogy a szabályszegő országokra mekkora bírságot szabjanak ki és a bírság meghatározásakor mennyire legyenek diszkrétek.