Fellegi kivizsgálja a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizálását

2010.10.06. 12:24

Belső vizsgálatot rendel el Fellegi Tamás a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációjával kapcsolatban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője ezt annak kapcsán közölte, hogy Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz a vállalkozás magánosítása ügyében.

Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat szóvivőjének tájékoztatása szerint - az ügyben feladat és hatáskör szerinti illetékes - miniszter válaszában kifejtette: a tárca szakemberei áttekintik a privatizációval kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalának jogszabályi feltételeit, azt követően intézkednek a szükséges lépésekről.

Lázár János polgármester írásbeli kérdésében azt kérte a miniszterelnöktől, vizsgálják ki, miért kellett privatizálni a Hód-Mezőgazda Rt.-t, kerüljenek nyilvánosságra a magánosítás dokumentumai, s a privatizációs szerződés is.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus levelében kifejtette: 2003-2004-ben az akkori kormány egyik legfontosabb döntése az állami tulajdonban lévő agrárcégek privatizációja volt. A magánkézbe adott állami tulajdonú agrártársaságok egyike volt az akkori Hód-Mezőgazda Rt. A privatizáció érzékenyen érintette a város mezőgazdasági életét, hiszen több ezer vásárhelyi család megélhetését biztosítja a mezőgazdaság. Jelenleg lényegében négy természetes személy tudhatja magáénak Hódmezővásárhely egyik legjelentősebb és az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatát.

Lázár János annak kivizsgálását is javasolta, hogy fennáll-e értékaránytalanság a privatizált állami vagyon és a mezőgazdasági céget megszerzők által fizetett ellenérték között, s a vevők maradéktalanul teljesítették-e a privatizációs szerződésben tett vállalásaikat.

A politikus kérte, hozzák nyilvánosságra, hogy a Hód-Mezőgazda Rt., a privatizáló társaságok, illetve az azok mögött álló természetes személyek a magánosítás óta milyen európai uniós, valamint állami támogatásokat kaptak, és milyen formában számoltak el azok felhasználásával.