Tüntetések Kijevben az adóreform ellen

2010.11.25. 14:33

Több ezren tüntettek csütörtökön az ukrán fővárosban, tiltakozván a kormány adóreform tervei ellen. A  negyedik napja tartó megmozdulás a legnagyobb a 2004-ben lezajlott "narancsos forradalom" óta.

Az egykori szovjet tagköztársaságban a közismerten rossz adórendszer megváltoztatásának terve széles körű tiltakozásokat váltott ki már korábban is. A tüntetés résztvevői attól tartanak, hogy az új adószabályok tönkretehetik a kisvállalkozásokat, mert az állam meg akarja nyirbálni az adókedvezmények körét, és  a jövőben kevesebb cég adózhat egyszerűsített rendszer szerint.

Az ukrán parlament a múlt héten hagyta jóvá az adójogszabályok módosítását, az államfő azonban vonakodik aláírni az új törvényt, népszerűségét féltve. A tüntetők a kormány távozását, és új választások kiírását is követelték.

A kormány viszont azzal érvel, hogy növelni kell az állam bevételeit, miután tavaly 15 százalékkal zsugorodott az ukrán gazdaság, miután 2007-ben még 7,9 százalékkal, 2008-ban 2,1 százalékkal nőtt a GDP. Ukrajnának jövőre az államháztartási hiányt a GDP 3,5 százalékára kell csökkentenie az idei, várhatóan 4,5 százalékról. Tavaly az ukrán hazai össztermék 16 százalékát tette ki a hiány.