A Roszatom állam az államban

2010.11.26. 20:30

A Transparency International pénteki jelentése szerint az orosz atomenergetikai ipart összefogó és felügyelő állami vállalat, a Roszatom felett elvesztette az ellenőrzést a moszkvai kormány. A korrupció elleni küzdő nemzetközi szervezet szerint ez a helyzet megsokszorozza a korrupció veszélyét.

A nemzetközi szervezet jelentése szerint a Roszatom "állam az államban", amely eszközaukciókat szervez, és túlfizet a vele kötött szerződésekért, amivel csapást mér az alacsonyabb és versenyképes árakra. Jelena Panfilova, a Transparency orosz részlegének vezetője szerint a Roszatomot "sem a Számvevőszék, sem a monopóliumellenes hatóság nem tudja korlátozni"

A Transparency szerint elemeztek 200 olyan megrendelést, amelyet a Roszatom készített építési anyagokra, és beszéltek olyan cégekkel, amelyekkel a vállalat nem kötött üzletet. "A Roszatom csak az általa kiválasztott cégekkel szerződik, miközben másokat kizárnak a pályáztatásokból"- mondta a Transparency orosz szekciójának helyettes vezetője, Ivan Ninyenko.

A Roszatom, amelynek vezetője a volt orosz kormányfő, Viktor Kirijenko, 1992-ben lépett a néhai szovjet Nukleáris Energetikai és Ipari Minisztérium örökébe. A vállalatot 2004-ben alakították át teljesen államivá. A Roszatom kontrollálja az atomfegyvereket gyártáshoz beszállító vállalatokat, és az ő részvételükkel készül Irán első atomerőműve, amelyről az Egyesült Államok és szövetségesei úgy vélik, hogy nukleáris fegyverek előállítására szolgál urándúsítóként.