Ezután is a GDP alapján osztja az EU a felzárkózási pénzeket

2010.12.01. 15:39

Az Európai Parlament regionális fejlesztési bizottsága állást foglalt arról, hogy az uniós belső felzárkóztatási (kohéziós) politika forrásainak elosztásában a GDP (bruttó hazai termék) melletti más mutatószámok ne befolyásolják a tagállamoknak jutó összeget - derül ki Surján László (KDNP) szerdán Brüsszelben kiadott közleményéből.

A képviselő úgy értékelte, hogy az általa összekovácsolt néppárti-liberális-konzervatív együttműködésnek köszönhetően a bizottság "sikeresen védte ki a kohéziós politika jövője elleni első nagy támadást".

"Amennyiben ugyanis nem a GDP lenne az európai régiók fejlettségének mérőmutatója, hanem más tényezőket is figyelembe vennénk, akkor a jövőben az uniós támogatások nemcsak a legszegényebb régiókba irányulnának. Így a felzárkózás lelassulna, vagy meg is állna" - vélte Surján László.

Hozzátette: "a nemzeti össztermék ugyan nem jól tükrözi a társadalom jólétét, nem alkalmas boldogságmérésre sem, de a támogatások elosztására jelenleg nincs alkalmasabb mutató".

A közlemény szerint más mutatószámok is bizonyos szerepet kaphatnak viszont a tagállamon belüli szétosztásban, amennyiben az adott tagállam kívánja.