Túljutott a válságon a globális idegenforgalom

2011.01.17. 15:33

Világszerte jelentősen nőtt a turisták száma tavaly, a szektor így ledolgozta a válságban elszenvedett veszteségeket az Idegenforgalmi Világszervezet (UNWTO) adatai szerint.

A külföldre látogatók száma tavaly 935 millió volt, 6,7 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit. Az idegenforgalmi szektor tavalyi eredménye azonban nem csupán a válságos 2009 teljesítményét múlta felül, hanem meghaladta a 2008. évit is, amikor 924 millióan jártak külföldön.

Tavaly a legnagyobb növekedést az ázsiai és a csendes-óceáni térségben mérték, a régióban 12,6 százalékkal nőtt a turisták száma éves szinten. A második helyen Dél-Amerika áll 10,4 százalékos bővüléssel. Európában jóval szerényebb, 3,2 százalékos növekedést mért az UNWTO.

Az idén folytatódhat a növekedés, de az ütem várhatóan csökken, 4-5 százalékos lehet a bővülés a szervezet várakozása szerint.

Az UNWTO statisztikai módszertana szerint turistának számít minden olyan utazó, aki legalább egy éjszakát eltölt külföldön.

Magyarországon a legutóbbi adatok szerint 2010. január-novemberben 3 millió 191 ezer külföldi vendég fordult meg, 5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A kereskedelmi szálláshelyeken a külföldiek 8 millió 902 ezer éjszakát töltöttek el, ami 1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.