Közzéteszik a vállalkozások pozitív listáját

2011.01.18. 14:43

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság(NFH) márciusban kezdi közölni a fogyasztóvédelmi jogszabályokat betartó vállalkozások pozitív listáját - jelentette be Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára és Pintér István, az NFH főigazgatója kedden közös sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elhangzott, hogy a szakmai bizottság döntése alapján pozitív minősítést az a vállalkozás kaphat, amely a kijelölt vizsgálatokon - például az árfeltüntetés és árfelszámítás, a szavatosság és jótállás, a vásárlók könyvébe tett bejegyezések intézése, az idegenforgalom ellenőrzésekor - megfelelt a jogszabályoknak, ezen kívül bármely vállalat kérhet átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot cégénél.

A jogszabályokat betartó vállalakozásokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyilvánosságra hozza, és jogkövető fogyasztóvédelmi magatartásáról a vállalkozás tanúsító oklevelet kap.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy februárban a hatóság bevezeti a hétvégi telefonos ügyfélszolgálatot is, ahol a fogyasztók és vállalkozások egyaránt kérhetnek fogyasztóvédelmi tanácsot, segítségét problémájukra.