Spanyolországban 15 éves csúcson a rossz hitelek aránya

2011.01.18. 17:15

A spanyol nemzeti bank jelentése szerint az elhúzódó gazdasági válság és az ingatlanpiaci pangás közepette tovább csökkent a lakosság hiteltörlesztési képessége, a nem teljesítő hitelek aránya így a teljes állomány 5,68 százalékára nőtt novemberben az egy hónappal korábbi 5,66 százalékról. Összesen 104,8 milliárd euró kinnlevőség volt veszélyben novemberben, az októberi 103,7 milliárd után.

A spanyol bankok és az államháztartás finanszírozási költsége jelentősen emelkedett az utóbbi hónapokban, mert a befektetők attól tartanak, hogy a hitelállomány romlása miatt a bankok állami segítségre szorulhatnak, ami az írországihoz hasonló, összeomlás közeli helyzethez vezethet.

Az ír válságot - az államadósság és a költségvetés finanszírozási nehézségeiből fakadó görög krízissel ellentétben - a bankszektor okozta, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.

Hasonló a helyzet Spanyolországban; a gazdaság hosszú ideig elsősorban az építőipar bővülése révén növekedett, az ingatlanpiac azonban 2008-ban összeomlott, a gazdaság így recesszióba süllyedt, a munkanélküliség pedig uniós csúcsra, 20 százalék közelébe emelkedett.

A spanyol helyzet komoly aggodalmat okoz az euróövezetben, elsősorban a nagyságrend miatt; a spanyol gazdaság kétszer akkora, mint a görög és az ír, valamint az ugyancsak kritikus helyzetben lévő portugál gazdaság együtt.