70 ezer nyugdíjkasszatag maradhat

2011.01.21. 17:09

Pénteken 12 óráig 30.807 pénztártag nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni - tájékoztatta az MTI-t az ONYF. Csütörtök délután 4 óra körül 24380 maradót regisztráltak, vagyis kevesebb, mint egy nap alatt 6427-tel gyarapodott a nyilatkozók száma, ami többszöröse a korábbi napi átlagoknak.

A még nyilatkozattételre rendelkezésre álló hat munkanap alatt, hasonló dinamikával számolva, a magánkasszáknál maradó pénztártagok száma elérheti a 70 ezret.

Gondot okozhat ugyanakkor, ha - az adóbevallásokhoz hasonlóan - túl sokan hagyják az utolsó pillanatra a nyilatkozatok benyújtását, mivel erre csak személyesen van lehetőség. A külföldön tartózkodók esetében pedig, mint Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapította, csak a törvényben meghatározott szűk körben, külképviselet hiányában pedig helyben egyáltalán nem lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról.

Az ombudsmanhoz forduló panaszosok azt sérelmezték, hogy ha családtagként vagy gyógykezelés miatt élnek hosszabb ideig külföldön, nincs lehetőségük a nyilatkozattételre, azokban az országokban pedig, ahol nincs magyar külképviselet, nem lehet személyesen nyilatkozatot tenni. Az ombudsman ezért felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy a törvényt ki kellene egészíteni.