Orosz-amerikai nukleáris együttműködés

2011.01.24. 10:17

Az USA és Oroszország jelentős lépést tett a polgári nukleáris együttműködés terén az új technológiák közös fejlesztését lehetővé tevő megállapodás aláírásával - írja az energiainfo.hu. A Rosatom vezetője szerint a dokumentum jelentős piacot teremt az orosz nukleáris ipar számára.

Kulcsfontosságú nukleáris piacot nyit meg Szergej Kirijenko, a Rosatom orosz állami nukleáris vállalat főigazgatója szerint az az orosz-amerikai egyezmény, amely a polgári nukleáris együttműködést hivatott elősegíteni a két ország között. Kirijenko a Medvegyev elnökkel tartott találkozó után mondta el véleményét, amely szerint a megállapodás előtti helyzet abszurd volt: a két ország nem rendelkezett közvetlen megállapodással a nukleáris ipar területén, így semmit nem tudtak eladni az amerikaiaknak, csak harmadik országok közvetítésével.

Jelenleg az amerikai atomenergia-termelés üzemanyag igényének 40 százalékát Oroszország szállítja, mondta Kirijenko a Kremlben zajlott találkozón. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a reaktor modellek fő piaca India, Vietnám és Törökország.