2,8 százalékkal nőhet a GDP az idén

2011.02.15. 12:52

Az ipari termelés decemberi csökkenése ellenére pozitív meglepetés, hogy a bruttó hazai termék (GDP) nőtt a negyedik negyedévben - értékelte a KSH által közölt makrogazdasági adatokat Árokszállás Zoltán, az Erste Bank elemzője, aki 2011-re 2,8 százalékos gazdasági növekedést vár.

Árokszállási Zoltán hangsúlyozta: a meglehetősen gyenge decemberi ipari termelési adatok után "megkönnyebbülés" a GDP adat. Hozzátette: a KSH kedden közölt adatai az ipari termelés decemberi lassulásáról tanúskodnak, ugyanakkor ez valószínűleg átmeneti csökkenés lehetett, amely a naptárhatással magyarázható. Elmondta: 2010 decemberében volt egy szombati munkanap 11-én, amikor vélhetően sok vállalat nem termelt, sokan mentek szabadságra. Ha egy decemberben egy nap termelés kiesik, az akár 6-7 százalékkal is csökkentheti a termelést egy átlagos decemberhez képest - mondta a szakértő.

Hangsúlyozta: a beszerzési menedzser indexek Magyarországon, és legfontosabb exportpartnerünknél, Németországban is nőttek, így az ipari termelés decemberi visszaesése valószínűleg átmeneti.

A GDP növekedésének forrása továbbra is az export volt, de lassan a belső kereslet is felzárkózhat, a harmadik negyedévben már a háztartások fogyasztása is pozitívan járult hozzá a növekedéshez, és lassan a beruházások is növekedésnek indulhatnak. Árokszállási Zoltán elmondta: a negyedik negyedévben a mezőgazdaság és az építőipar rosszul teljesített, ám ennek a két ágazatnak a súlya nem olyan nagy, hogy vissza tudta volna húzni a GDP-t.