Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

A munkaadóknak tetszik a konvergenciaprogram

2011.04.28. 16:04

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) egyetért a konvergenciaprogram fő irányaival, támogatja az államadósság csökkentésére, a költségvetési hiány 3 százalék alá szorítására, a munkahelyteremtésre irányuló lépéseket - közölte a munkaadói szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A szövetség közleménye szerint a különadók részleges fenntartása, valamint a társasági adó, a munkát terhelő járulékok csökkentésének elhalasztása a növekedést gátló tényező lehet a jövőben.

Az MGYOSZ emlékeztet arra, hogy a konvergenciaprogram alapján a kormány a 2010-es 80 százalékos GDP-arányos államadósságot 2015-re 65 százalék körüli szintre csökkentené, a költségvetési hiányt pedig egészen 1,5 százalékig mérsékelné.

A munkaadói szervezet támogatja a munkahelyteremtésre irányuló törekvéseket, amelyek értelmében a jelenlegi 3,8 millió munkavállalóhoz képest 4, illetve az optimista szcenárió szerint akár 4,2 millió foglalkoztatott lehet Magyarországon 2015-ig.

Az érdekképviselet álláspontja szerint a nagy ellátórendszerek - egészségügy, nyugdíj, oktatásügy - átalakítása bár sokak számára érdeksérelemmel jár, de hosszú távon elengedhetetlen Magyarország versenyképességének fokozása érdekében.

Az Új Széchenyi Terv ösztönző hatása a beruházások gyorsabb bővülését eredményezheti, 2013-tól az Új Széchenyi Terv Otthonteremtő programjának hatására már a lakossági beruházás is növekedésnek indul - írja közleményében a szövetség.

Az MGYOSZ hiányolja, hogy a konvergenciaprogram nem tér ki a kormány innovációval és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos terveire, holott - mutat rá - e területek fejlődésének ösztönzése elengedhetetlen egy hosszú távú, fenntartható növekedési pálya eléréséhez.