Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnt a bin Laden-hatás a dollár árából

2011.05.02. 17:12

Hétfőn reggel a dollár kissé erősödött a főbb devizák ellenében pénteken elért mélypontjához képest, amit a piacokon az Oszama bin Laden likvidációját követő optimizmusnak és a jelentősebb árfolyam változásokat szükségszerűen követő korrekciós hatásnak tulajdonítottak. Délutánra azonban a dollár az euróval szemben feladni kényszerült nyereségét: a közös deviza ismét 17 havi csúcs közelébe emelkedett az euróövezeti ipari beszerzési menedzser mutató nem várt mértékű áprilisi javulásának hatására.  

A mutató emelkedése növelte egy újabb EKB-kamatemelés valószínűségét. Az Európai Központi Bank csütörtökön tartja következő kamatdöntő ülését. A dollár utóbbi időkben tanúsított gyengeségének legfőbb oka az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által a többi jegybankéval homlokegyenest ellenkező monetáris politika. Miközben a Fed gazdaságösztönző céllal a kamatok alacsonyan tartásával és mennyiségi enyhítéssel laza monetáris politikát követ, addig az EKB inflációellenes szigorító pályára lépett.

A dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően az euró az év eleje óta már tizenegy százalékkal erősödött, míg a forint hasonló okból a dollárral szemben majdnem 15 százalékkal, az euróval szemben pedig több mint öt százalékkal erősödött.