Eltűnt a bin Laden-hatás a dollár árából

2011.05.02. 17:12

Hétfőn reggel a dollár kissé erősödött a főbb devizák ellenében pénteken elért mélypontjához képest, amit a piacokon az Oszama bin Laden likvidációját követő optimizmusnak és a jelentősebb árfolyam változásokat szükségszerűen követő korrekciós hatásnak tulajdonítottak. Délutánra azonban a dollár az euróval szemben feladni kényszerült nyereségét: a közös deviza ismét 17 havi csúcs közelébe emelkedett az euróövezeti ipari beszerzési menedzser mutató nem várt mértékű áprilisi javulásának hatására.  

A mutató emelkedése növelte egy újabb EKB-kamatemelés valószínűségét. Az Európai Központi Bank csütörtökön tartja következő kamatdöntő ülését. A dollár utóbbi időkben tanúsított gyengeségének legfőbb oka az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által a többi jegybankéval homlokegyenest ellenkező monetáris politika. Miközben a Fed gazdaságösztönző céllal a kamatok alacsonyan tartásával és mennyiségi enyhítéssel laza monetáris politikát követ, addig az EKB inflációellenes szigorító pályára lépett.

A dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően az euró az év eleje óta már tizenegy százalékkal erősödött, míg a forint hasonló okból a dollárral szemben majdnem 15 százalékkal, az euróval szemben pedig több mint öt százalékkal erősödött.