Nagy az érdeklődés a Lotos iránt

2011.05.27. 16:36

Nagy az érdeklődés a lengyel Lotos finomító privatizációja iránt: a lengyel kincstárügyi miniszter pénteki bejelentése szerint június 10-én vagy 13-án teszik közzé a rövidített listán levők pontos számát, de a cégek nevét nem közlik.

Az orosz TNK BP pénteken nyilvánosan bejelentette, hogy ajánlatot tett a Lotosra. Az orosz Kommerszant úgy tudja, hogy Rosneftet és a Gazpromot nem érdekli a Lotos. A Dow Jones jól értesült forrásokból  származó információkra hivatkozva márciusban arról számolt be, hogy a Mol is érdeklődik Lengyelország második legnagyobb olajipari konszernje iránt. Akkor - a Mol mellett - az orosz GazpromNeft, a TNK BP Holding és a lengyel PGNiG céget, valamint néhány befektetési alapot említett a hírügynökség.

A Lotos - a PKN Orlen után a második legnagyobb lengyel olajkonszern - tavaly 464,95 millió zloty (116,58 millió euró) adózott eredményt ért el, 22 százalékos csökkenéssel 2009-hez képest. Bevétele, 36 százalékos emelkedéssel, 19,7 milliárd zloty volt. Az idei évet a cég sikeresen kezdte: az első negyedévben 635,25 millió zlotyra nőtt az adózott eredmény, a tavalyi 22,87 millió zloty után.