Fontos makroadatokra vár a New York-i tőzsde

2011.05.29. 14:25

A jövő héten több fontos makrogazdasági adat alakítja majd a trendet a New York-i értéktőzsdén, ahol csak kedden kezdődik a kereskedés a hétfői szünnap miatt. A tőzsde már a negyedik egymást követő hetet zárta mínuszban. A befektetőket elsősorban az foglalkoztatja, miként alakul az amerikai gazdaság, amelynek a növekedési üteme - nem végleges adatok szerint - 1,8 százalékra lassult le a márciussal záródott három hónapban az előző negyedévi 3,1 százalékról.

Szerdán ismertetik az amerikai magánszektorban foglalkoztatottak számával kapcsolatos adatot. A Dow Jones által megkérdezett elemzők szerint 175 ezer új munkahely jött létre májusban az előző havi 179 ezer után. Pénteken pedig arról lát napvilágot adat, hogy miként alakult a munkanélküliség az amerikai gazdaságban a mezőgazdasági ágazaton kívül. Elemzői várakozások szerint 8,9 százalékra csökkent a ráta az áprilisi 9,0 százalékról. A foglalkoztatottak száma pedig 190 ezerrel nőtt az áprilisi 244 ezer után.

Szerdán közlik az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet. A várakozások szerint a májusi mutató 57,1 pontra süllyedt az áprilisi 60,4 pontról, de így is a növekedést jelző 50 pont felett maradt.