Barroso: Az adósság átstrukturálása nem alternatívája a reformoknak

2011.06.07. 17:12

A finanszírozási gondokkal küzdő államok számára az adósság átstrukturálása nem lehet alternatívája az alapvető strukturális reformoknak, mondta José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament keddi ülésén Strasbourgban.

Képviselői kérdésekre válaszolva kifejtette: az átstrukturálás nem lehet alternatívája azoknak a fájdalmas költségvetési intézkedéseknek, amelyeket a tagállamoknak végre kell hajtaniuk. A realitás az, hogy néhány fájdalmas lépés elkerülhetetlen Görögországban és azt kérem a görög vezetőktől, hogy őszintén magyarázzák el lakosságuknak, hogy mit kell tenniük, tette hozzá.

Barroso a meghallgatáson szólt az Európai Stabilitási Mechanizmusról (ESM) és elmondta, hogy az Európai törekvéseknek inkább ennek létrehozására kell irányulniuk, mintsem egy közös euróövezeti pénzügyi eszköz, az úgynevezett eurókötvény bevezetésére. "Igyekszünk növelni a piaci intervenció rugalmasságán, de most inkább az ESM-re kell koncentrálnunk és a jövőben csak akkor tárgyalhatunk az eurókötvényekről, ha erre mutatkozik hajlandóság a tagállamok részéről" - fogalmazott a bizottság elnöke.

A politikus arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság hamarosan javaslattal áll elő egy pénzügyi tranzakciókra kivetett adó bevezetéséről. "Én támogatom egy ilyen adónem kivetését" - foglalt állás Barroso.  • Hírek
  • Bankszámla