Mélyponton a svájci ZEW üzleti hangulatindex

2011.06.22. 14:16

Héthavi mélypontra esett a júniusi svájci ZEW üzleti hangulatindex. Az elemzők szerint ez azt jelentheti, hogy a lendületes gazdaságnövekedéssel kapcsolatos derűlátást lehűtötte az erős svájci frankárfolyam.

A ZEW-mutató 12,8 ponttal mínusz 24,3 pontra esett júniusra.

Legutóbbi, június 16-ikai ülésén nem változtatott az alapkamaton a svájci központi bank (SNB), amely így továbbra is a 0,25 százalékos mélyponton áll. Az SNB a frank erős árfolyamára hivatkozva hagyta változatlanul, rekord alacsony szinten a kamatot.

A drága frank rontja a kivitelre termelő svájci vállalatok helyzetét, és veszélyes folyamatokat indíthat el az ingatlanpiacon is - indokolta akkor a döntését az SNB.

A svájci központi bank továbbra is arra számít, hogy az ország hazai összterméke (GDP) 2 százalékkal bővül az idén. A júniusi kamatdöntő ülésről kiadott közleményben viszont hangsúlyozták, hogy veszélyezteti a növekedést a frank árfolyama, az ingatlanpiaci buborék kialakulásának lehetősége, valamint az euróövezetben és a világ számos más térségében jelentkező államadósság-problémák, valamint a nyersanyagárak emelkedése.