Az IEA kevesebb nyersolajat dob a piacra

2011.06.27. 17:08 Módosítva: 2011.06.27. 19:18

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) módosított múlt heti bejelentésén. Csütörtökön még azt közölte, hogy 60 millió hordó nyersolajat dob a piacra tagországainak tartalékából. Hétfőn viszonyt már arról számolt be, hogy 19 millió hordó feldolgozott olajterméket szabadít fel a tartalékokból, és csak 41,6 millió hordó nyersolajat.

A párizsi székhelyű szervezet a piacok nagy meglepetésére csütörtökön jelentette be, hogy 60 millió hordó pótlólagos nyersolajat pumpál a jövő hónapban a globális olajpiacokra 28 tagországának a tartalékaiból, hogy ezzel pótolja a líbiai helyzet miatt kieső olajmennyiséget. Az IEA számításai szerint napi 132 millió hordónyi könnyűolaj tűnt el a piacról a líbiai helyzet miatt május végéig.

Az IEA hétfői közleménye szerint a feldolgozott olajtermékekből  egyebek között 7,7 millió hordó lesz a dízelüzemanyag, 3,4 millió hordó a benzin, 1,2 millió hordó a mazut, és 422 ezer hordó a kerozin.

Az OPEC főtitkára hétfőn felszólította a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA), hogy azonnal vonja vissza a nyersolajtartalékok részbeni feloldásáról szóló döntését, mivel a piacoknak nincs szükségük extra nyersolajra. Az IEA 37 éves történetében most harmadszor döntött a tartalékok felszabadításáról, amiről az után határozott, hogy az OPEC miniszteri értekezlete június 8-án nem tudott megállapodni a szervezet olajtermelésének a növeléséről.