Szeptembertől tárgyalnak a Nabuccóba szánt gázról

2011.07.20. 10:53

Szeptemberben Varsóban valószínűleg megkezdődnek a tárgyalások az Európai Unió és Türkmenisztán, illetve Azerbajdzsán között arról a gázszerződésről, amelynek keretében a két közép-ázsiai ország a tervezett Nabucco gázvezetékhez szállítana földgázt - értesült a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

A 3,3 ezer kilométer hosszúra tervezett Nabuccó vezeték - Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül - évi 31 milliárd köbméter földgázt juttatna Európába Kaszpi-tenger környéki és közép-ázsiai lelőhelyekről.

Németország kezdeti ellenállása után az EU 2009-ben úgy döntött, hogy 200 millió euróval járul hozzá a projekt finanszírozásához. A beruházás összköltsége 7,9 milliárd euró. Az EU prioritásként kezeli a projektet a gázbeszerzési források diverzifikálása miatt.

Az építési előkészületek a befejezés fázisában vannak, az érintett országok júniusban támogatási szerződést írtak alá a Nabucco Gas Pipeline International konzorciummal a gázvezeték építéséről területükön.

Bár Lengyelország nem kapcsolódott be az építkezésbe, kezdettől támogatja a Nabuccót, mert abban déli alternatívát lát a Lengyelországot megkerülő, a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat gázvezetékkel szemben, amelyen orosz földgázt szállítanak majd Németországba.

A lap értesülései szerint Lengyelországnak, mint az EU soros elnökének sikerült megszereznie a tárgyalási mandátumot az Európai Bizottságtól. Varsó arra számít, hogy a mandátum hivatalos megerősítése után a tárgyalások már szeptemberben megkezdődhetnek Türkmenisztánnal és Azerbajdzsánnal. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezek meddig tartanak, és milyen eredménnyel végződnek - írta a Gazeta Wyborcza.