Több magyar céget vásároltak fel

2011.07.25. 13:32

A magyarországi cégekre irányuló felvásárlások összértéke az előző év hasonló időszakához képest 193 százalékkal, több mint 3,5 milliárd euróra nőtt 2011 első félévében - közölte a DLA Piper jogi iroda az MTI-vel hétfőn.

Ugyanezen időszakban a vállalati összeolvadás és felvásárlás (M&A) ügyletek száma jelentősen visszaesett: az idei év első hat hónapjában 75-re csökkent, ami 2010 első félévéhez képest több mint 30 százalékos visszaesést jelent. A csökkenés ellenére azonban nincs ok a pesszimizmusra, 2010 második félévéhez viszonyítva ugyanis már növekedésnek indult a magyar M&A piac - véli a DLA Piper.

Posztl András, a jogi iroda ügyvezető partnere a közlemény szerint a következő félévben az ügyletek számának növekedésére számít. Úgy látja: az állam valószínűleg aktív szerepet vállal majd az M&A piacon, ezzel növelve a nagyobb ügyletek számát. A kisebb ügyletek terjedésében pedig a Jeremie program játszhat továbbra is fontos szerepet - fűzte hozzá.

A magyar piacon a késleltetve érkező hatások miatt 2010 volt az M&A tranzakciók mélypontja. Az első félév nekilendülése ellenére az iparági szereplők szerint Magyarországon még legalább 2 év kell a válság előtti aktivitás eléréséhez.

A 40 százalékkal megnövekedett európai vállalatfelvásárlási tranzakciókból 2011 első felében a közép-kelet-európai régió részesedett legnagyobb arányban: a nagy értékű tranzakciók számának növekedése miatt itt az M&A ügyletek összértéke az előző év hasonló időszakához képest 77 százalékkal, 94 milliárd euróra nőtt.

Az amerikai és nyugat-európai befektetőket a még mindig alacsony kelet-európai bérek és működési költségek vonzották a régióba, amely már kezd kilábalni a válságból - hangsúlyozta Posztl András.