Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Független elemzést akar a horvát kormány az INA-ról?

2011.08.02. 18:09

Független üzleti elemzés elkészítését javasolja az INA-ról a horvát kormány a Molnak, mint legnagyobb részvényesnek, és egyelőre mindkét fél tartózkodna a további részvényvásárlásoktól, értesült a horvát kormányhoz közeli forrásokból egy horvát energetikai portál.

Az energetika-net.com úgy tudja: a horvát kormány tárgyalócsapata azt javasolta a Molnak, hogy készíttessenek független piaci elemzést a horvát olajcégről, mielőtt folytatják a részvényesi kapcsolatokról szóló tárgyalásokat. A horvát kormánynak és a Molnak egyaránt érdeke ugyanis, hogy pontos képet kapjanak arról, vajon a 2003-ban és 2009-ben kötött megállapodások alapján eddig milyen eredmények születtek. A tervek szerint elsősorban az elmúlt öt üzleti évet vizsgálnák.

Ez az elemzés szolgálhatna alapul a tárgyalások folytatására, amelyet a kormány a vállalatirányítás átalakítása érdekében kezdeményezett, de a jövőbeni stratégiai és fejlesztési tervek meghatározására is alkalmas lenne. A kormány azt is javasolta, hogy amíg nem tisztázódnak a körülmények, a jelenlegi tulajdonosi szerkezet fenntartása érdekében mindkét fél tartózkodjon a további részvényvásárlásoktól.

A portál értesülése szerint a Mol várhatóan pozitív választ ad a kezdeményezésre, mert mindig is hangsúlyozta együttműködési szándékát. Az INA legnagyobb tulajdonosa, a magyar Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék.