Október 20-ig kérhetik a cégek a visszatartott áfát

2011.08.30. 13:58
Feltétel nélkül, még idén, ráadásul az utolsó fillérig visszaadja az állam a korábban visszatartott áfát a cégeknek - ezt mondja ki az [origo] által megismert előterjesztés, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium terjeszt be a szerdai kormányülésre.

Az [origo] által megismert törvénytervezet úgy rendelkezik, hogy az áfavisszatartással érintett cégek október 20-ig áfabevallásukban vagy egy külön kérvényben jelezhetik, hogy visszakérik az áfát. Az október 20-i határidő jogvesztő lenne, vagyis, ha a kormány így fogadja el a javaslatot, akkor aki később eszmél, az végleg elveszíti a neki járó pénzét a tervezet szerint.

A visszafizetések során hatalmas tételről van szó. Az előterjesztés 260 milliárd forintra teszi azt az összeget, amely a cégeket megilleti. Ezt a pénzt még az idén mindenképpen vissza akarja adni az NGM a vállalkozásoknak, amit azzal biztosítana, hogy a törvény kimondaná: a visszakért pénzt az adóhatóság 30 nap alatt ki kell hogy fizesse a visszaigénylő cégnek, de ha a cég egymillió forintnál többet kér vissza, akkor 45 napja van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az utalásra. Vagyis legkésőbb december 5-ig az érintett negyvenezer cégnél landol a 260 milliárd forint.

A sietséget magyarázhatja, hogy idén a csaknem 2900 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyon állami bekebelezése fedezetet teremt az ügy idei elrendezésére. A GDP 10 százalékára rúgó nyugdíjpénztári megtakarítást az uniós módszertan szerint teljes egészében idén kell beszámítani a költségvetés bevételei közé, jövőre egy fillérrel sem javíthatja az államháztartást a vagyon átvétele.