Matolcsy: havi 1,5 milliárdot hozhat a fordított adózás

2011.10.05. 15:36

A nemzetgazdasági miniszter szerint a mezőgazdaságban a gabonafélék, az olajos magvak, az élő baromfi és sertés, valamint a bontott baromfi és sertéshús az a kör, amelynél a fordított adózás bevezetése pozitív hatásokkal járhat. A bevezetése 1,2-1,5 milliárd forintos bevételt is hozhatna havonta a büdzsének.

Matolcsy György egy írásbeli képviselői kérdésre adott válaszban megerősítette, hogy a fordított adózás megfelelő eszköz az áfacsalási módszerek visszaszorítására; likviditási előnyt jelent a vevőnek, emiatt azonban a bevezetés évében a költségvetés számára a befizetések eltolódnak és egyszeri pénzforgalmi áfabevétel-kiesés jelentkezik. Ennek mértéke a zömében havi és negyedéves bevallási gyakoriságot figyelembe véve 1,5-2 havi, adott ügylettípusból származó áfabevételnek felelhet meg.

Az Agrárkutató Intézet (AKI) által végzett számítások alapján a fordított adózás bevezetésének évében a költségvetés számára potenciálisan jelentkező, egyszeri pénzforgalmi „bevétel eltolódás” akár a 20 milliárd forintot is elérheti. Az AKI becslései szerint a feketekereskedelem visszaszorulásának eredményeként a költségvetés folyamatos havonkénti bevétele átlagosan mintegy 1,2-1,5 milliárd forinttal is nőhet.