Változhat a távhőszabályozás

2011.10.20. 16:13

Lezajlottak az első egyeztetések a távhőtermelésben érdekelt kapcsolt erőművi szektor és a szaktárca között, a jelek szerint a minisztérium elfogadta a szakmai érveket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Energia Hivatal képviselői ígéretet tettek a szabályozás körül felmerült problémák kezelésére és a szakmai szervezetekkel történő további együttműködésre - miután megismerték a kapcsolt energiatermelő iparág számokkal alátámasztott érveit a távhőszabályozás újragondolásának szükségességéről, derül ki a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) közleményéből.

A felek csütörtökön tartott találkozóján az MKET bemutatta a szabályozó azokat a szakmai érveket és számításokat, amelyek alapján feltétlenül indokoltnak tartja a távhőszabályozás finomítását, illetve vázolta azokat a lehetséges megoldásokat, amelyekkel a hőtermelők elkerülhetik a tartósan veszteséges működést és ezzel az ellátásbiztonsági problémákat. Az MKET korábbi számításai szerint a hazai kapcsolt erőművi szektor évi 15-20 milliárd forintos többletveszteségre számíthat az új hőárszabályozás nyomán, ami veszélyeztetheti az ágazat 100-150 milliárd forintra becsült hitelállományának visszafizetését is.