Herman Van Rompuy az euróövezetnek is az elnöke lesz

2011.10.23. 14:44

Herman Van Rompuy a tervek szerint ezentúl nem csak a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak, hanem a 17 euróövezeti ország csúcstalálkozóinak, az eurócsúcsoknak is az elnöke lesz, derült ki a vasárnapi brüsszeli EU-csúcstalálkozó záródokumentumának tervezetéből, amelyet kiszivárogtattak a sajtónak.

A szövegtervezet szerint az eurócsúcs elnökét az euróövezet országainak állam-, illetve kormányfői ugyanakkor jelölik ki - ugyanolyan hivatali időtartamra -, amikor az Európai Tanács megválasztja saját elnökét. Addig is, amíg a következő ilyen választást, illetve kijelölést megtartják, az Európai Tanács jelenlegi elnöke látja el az eurócsúcsok elnöki teendőit.

Ezzel a 27-ek - ha ezt a tervezetet így jóváhagyják - intézményes keretet hoznak létre az EU-n belüli euróövezet országainak csúcstalálkozóihoz, megteremtve ennek az ülésezési formának a hivatalos elnöki posztját. A két csúcstestület közös elnökének - jelenleg tehát Herman Van Rompuynek - az lesz a feladata, hogy behatóan tájékoztassa a nem euróövezetbeli EU-tagokat az eurócsúcsok előkészületeiről, illetve azok kimeneteléről.