Borúlátók a térség cégvezetői

2011.10.26. 12:31

A közép-európai vállalatvezetők többsége borúlátóan ítéli meg országa 2012-es gazdasági kilátásait a Deloitte Business Sentiment Index elnevezésű vállalati felmérésének legfrissebb kiadása szerint. Miközben a térség országaiban az előző öt felmérés eredményei folyamatos javulást mutattak, az optimizmus szintje most a 2010 októberi értékre esett vissza - derül ki a cég közleményéből.

A felmérés összesítő mutatószáma (Main Composite Index) jelenleg 110 ponton áll. Ez a pesszimista szemlélet arra vezethető vissza, hogy a vállalatvezetők - különösen Közép-Európa északi részén - az európai államadósság-válság erősödésétől tartanak, valamint attól félnek, hogy a válság az elkövetkezendő fél-egy évben a régió gazdaságait továbbra is negatívan fogja befolyásolni.

A térség egészét tekintve megállapítható, hogy a közép-európai cégvezetőknek csupán 16 százaléka látja optimistán a régió általános gazdasági kilátásait az előttünk álló hat hónapra vonatkozóan. A vezetők több mint kétötöde (43 százaléka) véli úgy, hogy a közeljövőben romlani fog a helyzet.