Vértes: Változtatni kell a gazdaságpolitikán

2011.11.24. 12:03

Vértes András  szerint zsákutcában van Magyarország, ezért változtatni kell a gazdaságpolitikán annak érdekében, hogy a jövőre várható egy százalékos gazdasági visszaesés után ismét a gazdasági növekedés útjára lehessen lépni.

A Világgazdaság csütörtöki konferenciáján a GKI elnöke kiemelte: "a világ a hitelességre épül, és éppen e fundamentumról” állít ki Magyarországról rossz bizonyítványt a piac.

Az államháztartási folyamatokról elmondta: 2011-ben hiába várható GDP arányosan egy százalékos többlet, mert ha az egyszeri bevételi és kiadási korrekciós tételek is a mérlegbe kerülnek, akkor az úgynevezett, és az EU által leginkább figyelt ciklikusan igazított strukturális deficit 6 százalék. Ez a mutató 2009-ben 2 százalékos hiányt jelzett - tette hozzá.
Vértes András szerint szükséges, de nem elégséges, hogy Magyarország hitel-megállapodásra jusson az IMF-EU párossal, emellett a magyar pénzügyi szektor megrendült stabilitását is helyre kell állítani és javítani kell a bankok hitelezési képességén.