Csökkentek az új ipari megrendelések az unióban

2012.01.24. 12:39

Novemberben csökkentek, de a vártnál kisebb ütemben az ipari megrendelések az euróövezetben és az Európai Unióban az októberi emelkedés után.

A Európai Unió statisztikai hivatalának kedden közzétett adatai szerint novemberben 1,3 százalékkal estek vissza a megrendelések az előző hónaphoz képest, miután októberben még 1,5 százalékkal nőttek. Elemzők 2,2 százalékos csökkenést vártak. A teljes Európai Unióban 1,4 százalékos volt a csökkenés novemberben az októberi 0,2 százalékos növekedés után.

Éves összevetésben 2,7 százalékkal estek vissza az ipari megrendelések a tizenheteknél - októberben még 1,5 százalék volt a növekedés -, a huszonhetek ipara 1,2 százalékkal kapott kevesebb megrendelést novemberben, egy évvel korábban még 2,6 százalékkal több megrendeléshez jutott. Az Eurostat ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipari megrendelések alakulására vonatkozó adat rendkívül változékony: az egyik hónapban jelentkező esést gyakran hasonló mértékű emelkedés követi a következő hónapokban. Szeptemberben például 6,4 százalékkal estek a megrendelések havi szinten októberben viszont már 1,5 százalékkal nőttek, majd novemberben ismét visszaestek.