További kamatemelés jöhet IMF-egyezség nélkül

2012.01.25. 17:08

A mostani szünet után valószínűleg folytatódna az MNB szigorítási ciklusa, ha hosszabb ideig késne az IMF/EU-tárgyalások megkezdése - vélekedtek Orbán Viktor miniszterelnök előző napi brüsszeli tárgyalásait és a széles körben várt újabb jegybanki kamatemelés elmaradását kommentáló szerdai helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital elemzői Simor András MNB-elnök azon kijelentéséből, hogy a szavazás szoros volt, arra következtetnek, hogy a monetáris testület 4:3 arányban dönthetett a kamattartás mellett. A Barclays Capital szakértői szerint az idén 5 százalék körüli átlagos infláció várható Magyarországon, és így a jelenlegi 7,00 százalékos MNB-alapkamatot figyelembe véve a monetáris tanács tagjainak zöme "valószínűleg elég magasnak ítéli a reálkamatszintet".

Ha azonban ez az IMF-tárgyalások kapcsán kialakult "patthelyzet" tartósan fennmarad, a piac "elveszítheti türelmét", ami forinteladási hullámhoz és hozamemelkedési nyomáshoz vezethet. A kamattartási döntés után kiadott MNB-közlemény utal arra, hogy ha a piaci kockázatok erősödnek, akkor további kamatemelések válhatnak szükségessé, ennek alapján a Barclays Capital valószínűnek tartja az újabb monetáris szigorítást Magyarországon.