Két hónapunk van válaszolni tyúkketrecügyben

2012.01.27. 16:49

Két hónap áll rendelkezésére Magyarországnak és további több mint tíz tagállamnak arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárására , amit a tojótyúkok nem megfelelő tartási körülményei miatt indított a testület - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

A hazai tojótyúk-állomány mindössze 5 százalékánál nem sikerült az átállás 2011 december 1-jéig. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatokkal segítette a tojástermelőket, hogy kicserélhessék a ketreceket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtett azért - olvasható a tájékoztatóban -, hogy a termelőknek sikerüljön az átállás. A tárca az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel rendelkező gazdák dolgát. Tavaly 3 milliárd forintot ítélt meg erre a célra, de a pénzre nem volt elég jelentkező, ami a szaktárca szerint arra utal, hogy aki akarta, korszerűsítette a telephelyét. Jelenleg még 109 telepen nem teljesült az uniós elvárás, várhatóan ezek a telepek legkésőbb 2012. július 31-én bezárnak.