Londoni elemzők: Már érezhető a banki szigor

2012.01.31. 17:08

A bankhitelek folyósítási kondícióinak szigorodása már érezteti növekedéskorlátozó hatását a felzárkózó térségi gazdaságokban az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban ismertetett új elemzése szerint.

A JP Morgan pénzügyi elemzői kimutatták, hogy a vizsgált európai, ázsiai és latin-amerikai felzárkózó gazdaságokban tavaly májusban tetőzött a belső hitelkiáramlás növekedési üteme, az egész térségre nézve átlagosan 24 százalékos éves bővüléssel. Novemberben azonban már csak 15 százalékos volt tizenkét havi összevetésben a hitelkiáramlás átlagos növekedési üteme.

Háromhavi szekvenciális összevetésben még meredekebb a lassulás. A ház adatai szerint az így számolt, éves szintre kivetített hitelkiáramlási ütem 2010 végén még 32 százalék volt, tavaly novemberben azonban mindössze 4 százalék. A JP Morgan elemzői szerint a három vizsgált térség közül a felzárkózó európai gazdaságokra nehezedik a legnagyobb nyomás, tekintette arra, hogy ezeknek az országoknak a legszorosabb a kapcsolódása az euróövezethez.