Ezreket bocsát el az AstraZeneca

2012.02.02. 16:29

A következő években újabb 7300 álláshelyet szüntet meg a második legnagyobb brit gyógyszeripari cég, az AstraZeneca, miután az elmúlt években már jelentős létszámcsökkentést hajtott végre. A jelenlegi mintegy 61 ezer álláshelynek így 12 százaléka tűnik el az újabb takarékossági csomag keretében, amely 2007 óta immár a harmadik. A programtól a konszern vezérigazgatója 2014-ig évi 1,6 milliárd dollár megtakarítást vár.

Az AstraZeneca az elmúlt években több mint 20 ezer állást szüntetett meg, miután a generikus készítmények támasztotta verseny és az állami egészségügyi kiadások megkurtítása visszafogta a cég forgalmát. Tavaly 2 százalékkal, 33,6 milliárd dollárra csökkent az árbevétel és a nyereséget is csak a takarékossági intézkedések, valamint a cég fogászati leányvállalata, az AstraTech eladásával sikerült 9,4 milliárd dollárra növelni az előző évi 8,1 milliárdról.

A vezérigazgató előrejelzése szerint az AstraZeneca az idén is nehéz üzleti év elé néz, a kétszámjegyű tartomány alsó részében valószínűsíti a bevételek csökkenését, főként néhány erős forgalmú gyógyszer szabadalmi jogának lejárata miatt.