Gyengébben teljesített a Shell a vártnál

2012.02.02. 11:29

A Royal Dutch Shell olajipari óriás kiigazított nyeresége éves szinten 18 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, ám elmarad az elemzők által várttól. A társaság újrabeszerzési árakkal számolt tiszta üzleti eredménye - az iparági szakemberek által figyelt mutató, ami kiszűri a készletváltozásból adódó, illetve más nem működési jellegű tételeket - az egy évvel korábbi 4,11 milliárd dollárról 4,85 milliárd dollárra nőtt a decemberrel végződő negyedévben. Elemzők mindazonáltal 5,16 milliárd dolláros ilyen profitot vártak.

A Shell árbevétele 105,53 milliárd dollárról 119,13 milliárd dollárra nőtt. A társaság nettó nyeresége az előző év hasonló időszaki 6,79 milliárd dollárról 4 százalékkal 6,50 milliárd dollárra csökkent.

A vállalatóriás - ami piaci érékét tekintve a legnagyobb európai cég - átlagosan napi 3,305 millió hordó olajegyenértéknyi nyersolajat és földgázt termelt ki a negyedévben, ami 5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi átlagnál. A csökkenés elsősorban az egyik kulcsfontosságú nigériai olajmező lezárása, illetve néhány másik mező értékesítése miatt következett be.