Az IMF csökkentette 2012-es román GDP-növekedési előrejelzését

2012.02.05. 18:59

A Nemzetközi Valutaalap csökkentette Románia 2012-es gazdasági növekedési előrejelzését hozzátéve, hogy a reformintézkedéseknek köszönhetően az eddiginél jobban lesz képes kezelni az euróövezeti válság hátrányos következményeit. Az IMF a korábbi 2,3 százalékos román GDP-növekedési előrejelzését 1,5-2,0 százalékra csökkentette az idei évre vonatkozóan.

Az IMF 5 milliárd eurós elővigyázatossági készenléti hitelkerete feltételeinek teljesülését ellenőrző küldöttség vezetője, Jeffrey Franks a kéthetes felülvizsgálat befejezését követő sajtókonferencián kijelentette: "Megkötöttük a megállapodást. A dolgok jól haladnak, minden célszám teljesült" mondta, hozzátéve, hogy Románia a legjobb úton halad a feszes 2012-es költségvetési terv teljesítése felé. "Nehéz reformintézkedésekkel sikerült olyan stabil körülményeket kialakítani, amelyek lehetővé teszik, hogy Románia a korábbinál, sőt egyes euróövezeti országoknál is könnyebben kezelni tudja a pénzügyi válság következményeit."

Románia tavaly zárta le az IMF drasztikus kiadáscsökkentéseket, adóemeléseket és több ezres elbocsátásokat előíró 20 milliárd eurós mentőcsomagját. A román kormány ezt követően kétéves időtartamra egy új, elővigyázatossági készenléti hitel-megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal, az EU-val és a Világbankkal, amelyet csak szükség estén vesz majd igénybe. A román gazdaság tavaly kezdett kilábalni a recesszióból és 2011-ben gazdasága az előzetes adatok szerint várakozások felett 2,5 százalékkal növekedett. A román kormány az idei évre 1,7-2,7 százalékos GDP-növekedést jelez előre, a GDP-arányos költségvetési hiányt pedig 1,9 százalékra szorítja le a 2011-es 4,4 százalékról.