Elképesztő kontroll a görög mentőcsomag ára

2012.02.17. 07:19

A görög kormány kiadásainak "példátlan" ellenőrzése lenne a Görögország számára nyújtandó új, 130 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag ára - írta a pénteki Financial Times.

A lap szerint várhatóan hétfőn véglegessé váló megállapodás valószínűleg tartalmazni fog egy csak meghatározott célú kifizetések teljesítésére használható számlát - úgynevezett escrow számlát -, amelyen mindig kell annyi pénznek lennie, amennyi elégséges a következő 9-12 havi görög adósságszolgálati kötelezettség törlesztéséhez. Ha kell, akár a működésre szánt források kárára is. Mindemellett a segélyprogram keretében Görögországban állandó külföldi megfigyelői csoport "valós idejű felügyeletet gyakorolna" a görög kormány kiadási döntései felett - írta forrásait idézve a pénteki Financial Times.

A lap szerint ha a megállapodás hétfőn létrejön, azt gyorsan követné egy 200 milliárd eurós görög adósság-átrendezés, hogy elkerüljék az azonnali csődöt. Ez az ajánlat tíz napig él, és az adósságcserét hivatalosan egy héttel az előtt bonyolítanák le, hogy március 20-án esedékessé válik egy 14,5 milliárd eurós görög kötvényadósság.