21 közép-kelet-európai bankot vizsgál a Moody's

2012.02.21. 22:59

Huszonegy közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli banki leányvállalat adós- és bankbetét-osztályzatait vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service, arra az aggodalmára hivatkozva, hogy gyengül e pénzintézetek tulajdonos bankjainak kapacitása vagy hajlandósága leányvállalataik támogatására. 

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a keddi európai és amerikai piaci zárások után Londonban jelentette be az intézkedést, amelynek előzményeként a múlt héten 11 európai és egy amerikai bankcsoportot is  leminősítési felülvizsgálat alá vett.

A Moody's kedden kezdett felülvizsgálata Magyarországon az Erste Bank helyi érdekeltségét érinti.

A cég intézkedése az Erste Bank Hungary esetében a hosszú lekötésű forint- és devizabetétek "Ba3" szintű osztályzatára vonatkozik, amelynek eddigi negatív kilátását módosította a Moody's leminősítési vizsgálati státusra.  A hitelminősítő felülvizsgálata a következő közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli leánybankokat érinti (zárójelben a tulajdonos bankok):
- Bank Millennium (Banco Comercial Portugues)
- Bank Handlowy w Warszawie S.A. (Citigoup)
- Forum Bank (Commerzbank)
- Banca Comerciala Romana, Ceska Sporitelna, Erste Bank Hungary (Erste Group Bank)
- ING Bank Eurasia, ING Bank Slaski (ING Bank)
- Banka Intesa Russia, Vseobecna uverova banka (Intesa Sanpaolo)
- Ceskoslovenska Obchodni Banka, Ceskoslovenska Obchodna Banka (KBC Bank)
- Natixis Bank ZAO (Natixis)
- Bank Gospodarki Zywnosciowej (Rabobank)
- Raiffeisenbank Bulgaria EAD, Raiffeisen Bank SA, ZAO Raiffeisenbank, Raiffeisen Bank Aval, Raiffeisen Leasing Aval, Tatra Banka (Raiffeisen Bank International)
- Komercni Banka (Société Générale).

Indoklásában a Moody's kiemelte azt a véleményét, hogy az európai bankcsoportok működési környezete az elmúlt hónapokban jelentősen romlott. E folyamat fő vezérlő tényezői között említette a cég az euróövezeti válság elhúzódó hátrányos hatásait - amelyek a Moody's szerint különösen megnehezítik az európai bankok működési körülményeit -, az euróövezeti szuverén adósok romló hitelképességét, valamint azokat a komoly kihívásokat, amelyekkel a jelentős tőkepiaci tevékenységet folytató bankok és értékforgalmazó cégek szembesülnek.

A hitelminősítő szerint ezek a tényezők rontják a tulajdonos bankok hitelprofilját, és ez hatással van arra a pénzügyi kapacitásra - beleértve a tőke- és finanszírozási forrásokat -, amelyeket e bankok leányvállalataik támogatására tudnak fordítani. A Moody's szerint ezek a kedvezőtlen folyamatok, valamint a szigorúbb szabályozói előírások tőkeforrásaik megerősítésére késztetik a bankokat, és ennek módjai közé tartozik a kitettségek leépítése. Ez az erőfeszítés azt eredményezheti, hogy a tulajdonos bankok saját hazai hálózataikra összpontosítják figyelmüket, és ez csökkentheti hajlandóságukat arra, hogy szűkös tőke- és finanszírozási forrásaikat külföldi leányvállalataik támogatásra használják - áll a Moody's kedd esti londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte: ennek megfelelően a felülvizsgálat során felméri az európai tulajdonos bankcsoportok támogatásnyújtási hajlandóságában vagy a támogatásnyújtás valószínűségében bekövetkező esetleges változásokat is.

A Moody's a közép-kelet-európai és FÁK-térségi bankokra bejelentett keddi intézkedés előzményeként a múlt héten 16 európai ország összesen 114 bankjára jelentett be leminősítési felülvizsgálatot, szintén arra a véleményére hivatkozva, hogy az euróövezeti válság kedvezőtlen és elhúzódó hatásai nagyon nehéz működési környezetet teremtenek az európai bankok számára. A múlt heti intézkedés érintettjei között van az a 11 európai tulajdonos bank is, amelyek keleti leánybankjait a Moody's kedd este hasonló vizsgálat alá vette.

A hónap közepén kezdett tömeges banki felülvizsgálat előzményeként, a múlt hét elején a Moody's kilenc EU-tagállam - köztük nyolc euróövezeti tagország - adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását rontotta, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre gyengülnek Európa makrogazdasági kilátásai. Ennek az intézkedésnek a keretében a cég Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "Aaa" szuverén besorolásainak kilátását az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította, Olaszország, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország adósosztályzatait pedig visszaminősítette, és mindegyik új osztályzatra szintén negatív kilátást hagyott érvényben.

Az osztrák "Aaa" besorolás kilátásának negatívra rontásához fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, hogy az osztrák államra komoly potenciális jövőbeni kötelezettségeket róhat az osztrák bankok kitettsége a közép-, a kelet- és a délkelet-európai térségben.