MOL: Jóval nagyobb bevétel 2011-ben

2012.02.24. 07:19

A Mol Csoport 152,1 milliárd forint nettó eredményt ér el 2011-ben, amivel 46 százalékkal szárnyalják túl asz előző évet.. A társaság nettó bevétele 5 341 milliárd forint volt, ami 24 százalékos emelkedést jelent.

A pénteken közzétett konszolidált tőzsdei gyorsjelentés szerint a csoport tavaly a negyedik negyedévben 31 milliárd forint veszteséggel zárt, míg a harmadik negyedévben 36,4 milliárd forint nettó eredményt ért el: az első három negyedévben a nyereség 183 milliárd forint volt, 170 százalékkal több mint 2010 hasonló időszakában.

A csoportszintű eredményben a kutatás-kitermelés (upstream) és a
gáz szegmensek kiemelkedő nyereségét alapvetően meghatározták a magas kőolajárak. A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletágat viszont az iráni olajra ráállt olasz és horvát finomítók nagymértékű vesztesége gyengítette.

A közleményben Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató elmondja, hogy teljesítményüket negatívan befolyásolták a vártnál nehezebb üzleti körülmények a downstream üzletágban, a makrogazdasági és szabályozói környezet, illetve a szíriai események. Hozzátette, bár a downstream szegmens gyenge eredményt hozott, továbbra is terveznek néhány szelektív beruházást ezen a területen.