Elszállt a spanyol hiány

2012.02.28. 08:33

A spanyol GDP-arányos államháztartási hiány tavalyi magasabb lett a decemberben felfelé módosítottnál is. Cristobal Montoro spanyol pénzügyminiszter jelentette be hétfőn, hogy a deficit 8,51 százalék lett. Ez magasabb az előzetesen számított 8,2 százaléknál. A kormány decemberben 6 százalékról 8 százalékra emelte a 2011. évi GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését.

Spanyolországban a hiányt a GDP 4,4 százalékára fogják vissza idén a tervek szerint, amihez jelentős, 40 milliárd eurós kiadáscsökkentésre van szükség.

A spanyol kormány január végén hozta nyilvánosságra a kiegyensúlyozott államháztartásról szóló törvénytervezetét, vagyis, hogy 2020-tól a központi államháztartás mellett nulla hiánnyal kell zárniuk a tartományoknak is. Az új törvény lehetővé tenné a központi kormányzatnak, hogy a rendelkezést megszegő tartományokra helyi GDP-jük arányában 0,2 százalékos bírságot vessen ki.

A becsült 15 milliárd eurós tartományi túlköltekezés jelentős tényező volt abban, hogy Spanyolország tavaly több mint 2 százalékponttal túlteljesítette államháztartásihiány-előirányzatát.