Szerbia 50 millió eurót költött a dinárra

2012.04.08. 09:42

A szerb jegybank pénteken folytatta a hetek óta tartó euróeladást a dinár gyengülésének a megállítására. A szerb központi bank közleménye szerint a hét utolsó munkanapján 50 millió eurót fordított a dinár védelmére, miután a nemzeti valuta az elmúlt hetek legalacsonyabb szintjére került az euróval szemben.

Pénteken az euró 112,05 dinárig is erősödött, majd a jegybanki beavatkozások hatására 111,7 dinárig gyengült vissza. A dinár az idén eddig 4,27 százalékkal gyengült az euróhoz viszonyítva, és december óta szinte folyamatosan gyengül az euróhoz képest, mert az IMF tavaly jóváhagyott 1 milliárd eurós készenléti hitelének első felülvizsgálata során nem sikerült megállapodni arról, hogy Belgrád teljesítette-e a feltételeket.

Gyengítette a dinárt a US Steel január végi döntése, hogy szerbiai üzemét eladja az államnak, de a május 6-iki elnök-, parlamenti és helyhatósági választások előtti politikai bizonytalanság sem tesz jót a dinárnak.

A szerb központi bank tavaly mintegy 60 millió eurót költött a dinár védelmére, az idén eddig ugyanakkor már 445,5 millió eurót.