Megduplázódik a gyémánt kereslete

2012.04.11. 17:53

Megduplázódik a gyémántok iránti globális kereslet 2020-ig, ezzel párhuzamosan, a keresletnél lanyhábban növekvő kínálat következtében, a gyémánt ára érezhetően emelkedni fog - áll a Kanzlei Bain & Company tanulmányában, amelyet a cég az Antwerpeni Gyémánt Világközpont (AWDC) számára készített.

A tanulmány szerint a gyémántkereslet évente több mint 6 százalékkal nő, elsősorban India és Kína részéről, ahol a népes középosztály 2020-ig anyagilag jelentősen megerősödik. Ugyanakkor az elsőszámú értékesítési piac továbbra is az Egyesült Államok marad. 2020-ra India és Kína együtt a kereslet felét adja majd, hozzávetőleg annyit, mint az Egyesült Államok egyedül.

A világ gyémántkínálata az időszak végéig évente 2,8 százalékkal bővül, ami "szerkezeti hiányhoz" vezet, szakértők szerint. A kínálatnál nagyobb keresletnövekedés következtében főleg a nagy gyémántok ára nő. Az elmúlt 50 évben a gyémánttermelés Oroszországban, Ausztráliában és Kanadában bővült, korábban csupán Dél-Afrika számított igazán jelentős gyémántlelőhelynek.