Elpártoltak a régiótól az ingatlanbefektetők

2012.05.09. 11:51

Kelet- és Közép-Európától elpártoltak az ingatlan befektetők, és ez visszalépés a múlt évhez képest, ez derült ki 350 piaci szereplő ismételt megkérdezésekor - állapította meg Borbély Gábor, a CBRE ingatlan tanácsadó budapesti irodájának elemzési és tanácsadási vezetője szerdán.

Az évente ismétlődő felmérés alapján idén a két legmegbízhatóbb ingatlan piac az Észak-amerikai és a Nyugat-európai, vagyis a kelet-és közép-európai régió kiesett abból a körből, amelybe érdemes befektetni. A GDP ugyan továbbra is növekszik, viszont nem likvid az itteni piac - kezdte a felmérés ismertetését az elemzési és tanácsadási vezető.

Tavaly ebben a térségben a kereskedelmi ingatlanok voltak a favoritok, helyükbe idén a logisztikai és a lakóingatlanok léptek. Ez utóbbiba a bérlakások tartoznak, amelyeknek annyira lecsökkent az áruk, hogy elérték a belépési pontot, így érdemes ezekből vásárolni.

A megkérdezett piaci szereplők első helyen a recessziótól féltek idén, holott tavaly már úgy tűnt, hogy elindult a kilábalás. Másodsorban pedig az eurozóna felbomlásától tartottak.

Magyarország is belesimul a nemzetközi trendbe - fejtette ki végül Borbély Gábor. Az ország kockázat miatt csak azok befektetők érdeklődnek iránta, azok, akiknek jelentős, biztonságos portfóliójuk van, és azt csak színesíteni akarják.